Általános vízrajzi ismertető

 

A Sió-csatorna Siófoknál  ered a Balatonból, majd a Tolnai hegyhát mentén 120,8 km hosszan kanyarogva torkollik a Dunába. A meder szélessége a felső szakaszon 10-12 méter, Ozora és Tolnanémedi között 15-18 méter. A meder esése átlagosan 14.5cm/km. A felső folyáson jelentősebb vízfolyás nem található. Somogy Felől a Jaba és Kis Koppány, Fejér megye felől a Cinca, Tolnai oldalról a Tita patak szállít némi vizet a mederbe. Balatoni vízeresztés hiányában a nyári időszakban a vize így igen alacsony, szinte mocsaras. A Balaton üzemi vízszintjének szabályozása révén kerül többlet víz a mederbe. Jó tudni, hogy a nyári üzemi vízszint 110cm, míg a Téli 100cm. Ősszel és tavasszal az ezekre az értékekre történő beállás végett engednek le vizet a mederbe. A vízügyi adatok megtekinthetők a https://www.hydroinfo.hu/   -n. Legyező horgászat szempontjából érdemes figyelembe venni a Kapos folyó visszatorló hatását, ami az Ozorai szakaszra van hatással. A Simontornyai vízállás nem haladhatja meg a 135cm-t. 

 

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Ahol a Sió születik. (kép forrása: Origo.hu, MTI/H Szabó Sándor)

 

 

Vízeresztés 

 

 Normál vízállás idején az idelátogató vendéghorgászok szinte hitetlenkedve fogadják, amikor arról mesélek, hogy a víz, az eresztések alkalmával vízi útként hajóforgalmat is bonyolít. Pedig igaz. Sajnos ennek biztosítása érdekében a parti fás kísérő növényzetet szakaszonként évről évre kiírtják. Így a halak kevés búvóhelyet, takarást találnak maguknak. 

 

 

Normál időszakban a víz az alig 10 cm-es tocsogókat kivéve teljes hosszában horgászható, azonban a vízeresztések megkezdésekor a viz már nem gázolható, a parti horgászállások víz alá kerülnek, csakúgy mint az elhanyagolt parti növényzet. Ilyenkor csak néhány patak, vagy belvízbevevezető árok torkollata marad horgászható.

 

 

Kiemelkedő helyet foglal el ilyenkor és nagyon népszerű horgászhely a Siófoki zsilip mellett lévő un. hajó zsilip ág, ahol a megemelkedett hosszan elterülő kb. 30 méter széles álló vízben az árral felúszó halak megrekednek és menedéket találnak az erős áramlat elöl. Itt a zsúfoltság ellenére is sok sporttárs megfér békében egymás mellett, és szákjaik nem maradnak üresek.

Janess

 

 

Műcsalis horgászat

 

Horgászat békés halakra