Mire is van szükségünk egy ilyen túra során?

A tundra röveden egy fagyos, mocsaras sziklakert.

 

Mivel mi nem kimondottan egy gyors túrára készülünk egy adott pont elérésre, majd vissza, hanem huzamosabb idejű kinn tartózkodásra és ott egyéb, jelen esetben horgászati tevékenység folytatására ezért terjedelmes felszerelés készletet kell adott helyre, azaz a hátizsákba begyömöszölnünk. Ezért elsősorban szükségünk lesz egy

 

Hátizsákra: Befogadó képességét tekintve számolva a kinn tartózkodási idővel minimum egy 90-100 literesre, vagy egy 65-és egy 25 literesre. Lehetőleg olyat keressünk, ami a nagyobb méretűek esetén sem haladja meg a 2.5kg-t és heveder rendszere a háthoz, annak méretéhez igazítható legyen. Árban nem kell a legdrágábbat keresni, az olcsóbb kategóriában is lehet megbízható darabokat találni. Én saját részről a két zsákos verziót preferálom, mivel a hasi oldalra helyezett zsák jobb kiegyensúlyozottságot biztosít és az esetleges esések során,- amire volt példa- a mellkasi rész védve van egy bordatöréstől. Egy idő után meg lehet szokni, hogy a láb előtti kb. 30-40 cm-t nem látja az ember. A zsák helyes súlyelosztású feltöltését, majd a hevederek helyes beállítását követően a málhánk a lehetőségekhez képest könnyen szállíthatóvá válik. Itt nem szaporítanám a szót, megtette ezt már más helyettem. A súlyelosztás és heveder beállításáról bővebben a https://www.erdelyiturak.ro/hatizsak.html .-n olvashatsz.  Amennyiben a vízen való közlekedést is eröltetjük érdemes két 35-40 literes vízhatlan zsákot is beszerezni, hogy a nedvességre érzékenyebb dolgaink biztonságban lehessenek.

 

Túrabotra: Szükséges baleset megelőzési és egészségvédelmi eszköz. A morénákon történő biztonságosabb átkelés eszköze. Minimum 1 darab erősen ajánlott.

 

 

Tábori felszerelésekre:

 

Sátor: A sátor a menedékünk, ahol az éjszakát tölthetjük, vagy az eső elől visszahúzódhatunk, esetleg átöltözhetünk. Választhatsz 1 személyes sátrat, mely egy koporsóra hasonlít, de ebben egészen biztos nem fogsz tudni átöltözni és a felszerelési tárgyaidat sem lesz hova bevinni az elemek elől. Én magam a 2 személyes mellett voksolok, mely gyakorlatilag egy embernek biztosít minden szempontból biztos menedéket. Itt el kell felejteni az üzletláncok kemping kínálatát. Könnyű dupla falu, alumínium rudazattal ellátott 1.5- max. 2 kg-os termékek közül kell választani, amik garantáltan vízállóak (min. 3000mm -es vízhatlansági mutatóval! ). Nem csak az anyaguk, hanem a varrásaiknak is vízálóknak kell lenni. A ponyva érjen túl a belső sátor anyagán, így az nem ázhat el és mi sem. A súly és méret arányait tekintve az alagút sátrak viszik a pálmát, így mi ezeket a típusokat használjuk. Rudazatuk kívül helyezkedik el, így a külső és belső sátor egyben állítható fel, így a belső sátor még szakadó esőben felállítva is száraz maradhat.  Bővebb szakmai tanácsadás sátor választáshoz.  https://www.mountex.hu/tippek/sator

 

Derékalj: Fogós kérdés, mit is vigyünk. A kemény köves talajon 1-1.5 cm zárt cellás polifoam derékaljak nem biztosítanak túlzott kényelmet, de ugyanakkor tömegük messze a legalacsonyabb. Mérlegelnünk kell a vastagság nyújtotta kényelemes alvás lehetősége illetve a könnyebb, vékonyabb de kissé kényelmetlenebb verzió közül. Én a tömeg rovására a kényelmesebb alvást választva egy felfújható 5 cm vastag de erős anyagból készült matracot választottam, mely elcsomagolva a tenyeremben elfér. Ennek tömege 550gramm ami 10-20dkg-al nehezeb mint egy önfelfújó matrac, de a kényelmes és nyugodt alvás nyújtotta plusz elég erőt ad a többlet tömeg elviseléséhez. Az önfelfújó matracok közül széles a kínálat, de már elfogadható áron lehet igen könnyű és megbízható darabokat beszerezni. Legutóbbi quechua matracom 720gramm volt. Most csupán ennek a felét viszem majd és ugyanazt a kényelmet nyújtja. Nem okvetlen fontos teljes méretűt vásárolni, mivel ez nincs kihasználva. Bár a csapatban lesznek 190 cm felettiek, akiknek már nem ajánlanám, de a magam 180cm-vel egy ¾-es matracon is elférek. A fejem alá a sátor kompressziós zsákja kerül ruhával kitömve. A lábszáram alá, meg szintén egy éppen nem használt ruhanemű. Így kevesebbet cipelek, és ugyancsak jobban ki tudom használni az egyéb kellékeimet. A teljes méretűnél 475grammnál a 3/4-nél 400grammnál húznám meg a határt.

 

Hálózsák: Bár a sátorban 4-5 fokkal magasabb van, mint azon kívül, mégis elkel a jó hőszigetelő hálózsák. Éjszaka fagypont közelébe zuhan a hőmérséklet és a talaj felől is csak a hideg árad. Alacsony komfort és limit, valamint extra hőmérsékleti adatokkal rendelkezőt válasszunk. Ez +10/-2/-18 fok körül legyen. Lehetőleg múmia fazonút, hő gallérral ellátottat és akkorát, amibe kényelmesen elférünk, azaz még a cipzárt is be tudjuk segítség nélkül húzni. Tömege ennek se haladja meg a 2 kg-t. A zsákba bebújva csak egy páraelvezető ruházat viselése ajánlott, mivel vastagabban beöltözve rontjuk annak hatásfokát és fázni fogunk.

Menedék, fekhely, takaró, párna kipipálva, mi kellhet még?

A halak feldolgozása elkészítése, maga az ételkészítés szintén felszerelés igényes.

 

Vágódeszka: Ebből elég egy a csapatnak. Ez egy kb 70x35cm –es alig fél mm-es műanyag lap, melyen egy hal kényelmesen kifilézhető anélkül, hogy a talajtól szennyezett lenne. Kis helyet foglal, tömege elenyésző és befér a málhazsák hát felőli oldalához álltíva, vagy a fémkeret közé bújtatva.

 

Halfiléző kés: Túra, kés nélkül? Késből fejenként legalább egy kell. Mivel a halon kívül más ellen nem használjuk, így a halfiléző kések a legpraktikusabbak. Viszont mellé kell egy fenőkő, amiből nem ildomos nagyot választani. Egy mutató új méretű bőven elég és elég, ha a csapatnál max. kettő van. 

 

Tűzgyújtó eszközök, tűzhelyek: A nyirkos környezet miatt tűzgyújtó eszközként vízálló gyufát és öngyújtót érdemes vinni. A szikravető vagány dolog, egy túrán, de itt nyílt lánggal is nehéz tüzet produkálni, viszont, mivel nem tud meghibásodni, ezért ott lesz a málhába mert hát ki tudja. Az égés beindításához a csomagnak kell tartalmazni égés serkentőt (pl. vazelin, ami sok minden másra is jó, teszem fel a szárazlegyek impregnálásra, vagy épp legyezőzsinór ápolásra), vagy kerékpár gumibelső darabkákat. Ugyanakkor nem árt egy olyan eszköz, amin gyorsan, minden körülmények között, legalább egy levest el lehet készíteni. Erről részletesebben a Felkészülés, Technikai fejezetében olvashatsz.

 

Evő és főzőkészlet: 1 aluminíum tányér, 1db legalább 1.5literes alumínium főzőedény illetve minden 3-4 emberre egy wok serpenyő teflon, vagy más letapadás elleni bevonattal, lehetőlegt a legvékonyabb anyagból legyen. A főzőedényben rizst tudunk főzni illetve levest, a sütést a wok oldja meg. Ezenkívül kell még 1 kanál. 1db 1.5dl-es műanyag pohár. Törlőrongy.

 

Egészségügyi készlet:

Minden épeszű túrázónál található ilyen. Nálunk is lesz, mivel a sérültet vagy beteget el kell látni amíg, nem érkezik segítség, vagy amíg ki nem jövünk.

      

Balról a málhazsák vállhevederére felfüggesztve, hogy kéznél legyen és jobbról a tartalma.

 

A csomag ne legyen nagyobb a tenyerünknél, mivel azt napközben a horgászataink során is magunkkal kell vinni. Tartalmazzon legalább 1 fáslit, 1csomag gézt, 1 mullpólyát. Sebfertőtlenítőt, jód ampullát, vagy alkoholos kendőt.  Erős fájdalom és lázcsillapítót, annyit, ami folyamatos szedés mellett 16 napig kitart. Hányásra és hasmenésre való gyógyszer, valamint széles spektrumú antibiotikumot. Vízfertőtlenítő tablettát, ha a víz esetleg ihatatlan lenne.(Leming vonulás időszaka!) Valamint én ebbe a kategóriába sorolnám a szúnyogriasztót. Ez utóbbit ott vesszük meg. Ugyanakkor mindenkinél kell hogy legyen egy legalább 40-50x5 cm-es fluo sárga szalag. A jelsíp mellett ez még plusz jelzést biztosít ha  a botunk végére kötjük és felállítjuk magunk mellett. 2.7 méter magasan egy rikító szalag messziről látható. jobban mint mi fekve. A túzgyújtó eszköz is ebben legyen tárolva, mert  ha nehezen is de magunk mellett tüzet rakunk, a füsttel már akár egy kilométerről is jelezhetjük hollétünket. (Elnézést, hogy ennyit foglalkozom a biztonsággal, de el kell hinni, hogy nem ok nélkül. Ott egy lábtörés egyedül, egyenlő a halállal ha nem találnak rád.)

 

Tisztálkodási felszerelés:

A tisztálkodási felszerelés a lehető legkisebb része a felszerelésnek. Naponta kell arcot és lábat mosni, de az egyéb testrészek tisztán tartása háttérbe szorul. Ez túlnyomóan a mérhetetlen sok szúnyog valamint a hideg idő és víz miatt lesz.  Folyékony szappan, vagy tusfürdő mini kiszerelésben, vagy fogkrém, mert azzal is lehet fürödni. Egy fogkefe, két eldobható borotva, valamint egy 60x40cm –es törölköző.

 

Még legyen a csomagban varrókészlet (fonott horgászzsinórral és komolyabb tűvel), ragasztó szalag, pillanatragasztó, ez utóbbi bontatlanul.

 

Tájékozódás:

A területet hegyek, dombok és völgyek tagolják. Sok hegy olyan egyforma messziről mint két tojás. Szükséges a térkép és tájoló. Főleg ha leszáll a köd.

 

 

Ruházat:

 

Bakancs: Vízálló, lélegző, a talpa csillapítsa a kövekről kövekre szökelés során fellépő erőket. És maga a lábbeli is bírja ki az igénybevételt. Szára minimum a bokáig érjen, mivel a túra során 50%-ban vízben, vagy mocsaras környezetben kell gyalogolni. Nem ragaszkodnék a bőrből készültekhez, mivel azok nehezebbek és sok esetben sérülékenyebbek mint a szövet társaik. Rendelkezzen egy úgynevezett vízálló lélegző membrán réteggel, mely körülöleli a lábfejet és garantáltan vízálló! Az orrész legyen kompozittal borított az éles sziklák elleni védelem miatt!

 

Nadrág: A tömeg kordában tartása miatt 1 nadrágot viszünk magunkkal és egy térdnadrág javasolt a hazaútra, amit addig tisztán kell megőrizni. Annak az egy nadrágnak, könnyűnek, lélegzőnek ugyanakkor vízállónak kell lennie, mert ha nem az a kabátról lecsorgó víz eláztatja, ugyanúgy mint a térdig, derékig érő nedves növényzet. A softshell anyagból készült rugalmas nadrágok ezt a kérdést megoldják.

 

Kamásli: Na, ez az a holmi, amit legutóbb nem vittem és akkor nagyon bántam. Ha használtam volna, akkor a mocsarakban haladva a felfröccsenő víz nem jutott volna a bakancsomba, ugyanakkor a nadrágom szára nem ázott volna el és rongyolódott volna ki az aljnövényzettől. Ezzel le is írtam, hogy miért van ott a helye a málhában!

 

Túrakabát: Abszolút vízálló és kellően lélegző anyagból kell, hogy legyen. Legalább ágyékig érő. Erre jók a megszokott hard, vagy softshell kabátok. Lehetőleg legyen kapucnis. Kiutazás előtt a többi vízálló holmival együtt ezt is impregnálni kell, még akkor is ha új. Lehetőség szerint élénk színű ajánlott ami messziről is jól látszik. Bár párokban bolyongunk mégis jobb az óvatosság és az előre látás. Egy egyedül ért baleset során a felkutatás esélyeit növeli ha jól látszol!

 

Sapka, csősál, kesztyű, szúnyogháló, jelsíp: Az első kettő egyértelműen az elemek ellen véd. Sapkából érdemes olyat venni, ami tarkóvédő toldalékkal ellátott. Ez pluszban hozzájárul a szúnyogok elleni harchoz. A kesztyű sem a hideg ellen kell, az a fejre húzható szúnyoghálóval együtt a vérszívó őslakókat tartja távol. A jelsíp szintén a még magánál lévő, de már mozgásképtelen ember megtalálási esélyeit növeli, ez a filléres dolog mindenkinek a nyakába ott kell legyen!

 

Alá öltözet, alsónadrág ,zokni: Mindenki a hő komfortérzetének megfelelőt és mennyiséget hozza. Egy közös legyen bennük, hogy mind szintetikus legyen. Ami nem az, az nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem fog megszáradni. Alá öltözetből elég két garnitúra gondolva egy esetleges elázásra. Zokniból 5-6 pár bőven elég, azt úgy is mossa az ember, viszont abból egy napi túra alkalmával 2 pár is kell, mivel ha a verejtéktől átnedvesedettet azonnal cserélni kell, különben súlyos következményekkel kell számolni a lábon.

 

 

És akkor térjünk rá a horgászathoz szükséges felszerelésekre.

Kezdjük a ruházattal.

 

Gázlóruházat:

Mivel egész nap vizes környezetben mozgunk és nem csak ácsingózással töltjük napjainkat szükségünk lesz egy jó lélegző gázló öltözetre. Ebből lehetőség szerint a jobb minőségűt vásároljuk és hozzuk magunkkal. A Rapala gázlókat felejtsük el, azok leszerepeltek az előző túrán. Már a második napon beáztak. Senkinek nem javasolt. Ezek a gázlóruhák viszonylag könnyűek, és ha lehet, akkor könnyű gázló bakancsot is válasszunk hozzá. Én a magam részéről a filctalpas változatokat ajánlanám, aminek a talpába kiegészítőként kapaszkodó szegeket csavarunk. Az ottani kövek rendkívül csúszósak és borotva élesek. Akár málhával a háton is stabilan kell állnunk, különben az életünkkel játszunk. A kövek és cserjék koptató hatásának kivédésére javasolnám azokat a modelleket, amiket kompozit orrborítással látták el, különben így fog kinézni a 3.-hét végére, mint az alábbi képen látható bakancsom. 

 

Ez egy új bakancs volt. Ilyen lett a túra végére.

 

Ha lehetőségünk van, akkor ne új bakancsba induljunk neki, mert nagyon viseltes lesz, mire hazakerül. Kamáslit a gázlón is érdemes viselni, mivel a nadrágom alsó szárrésze hasonlóképen csúf látványt nyújt.

 

Kabát avagy mellény?:

Az ottani klíma egésznap elviselhető körülményeket biztosít a kabát viseléséhez, amin ha horgászdzsekit választunk, akkor éppen elegendő zseb van a különféle ketyeréknek.  Így külön mellényt nem kell magunkkal vinni, ami csak plusz tömeg lenne. Csupán néhány legyes doboz kerül a zsebekbe valamint csipesz és a tartalék előkék. A túrakabátban is van lehetőség horgászni, de ehhez akkor valami hasi táska szükséges. Gondolom, nem kell külön részletezni a kabát vízállóságának szükségességét.

És ezzel a ruházatot ki is veséztük.

 

Horgászfelszerelés:

A területen a legeredményesebb módszernek a legyezés bizonyult. Hatványozottabban, mint a pergetés. Ugyanakkor viszont a tavakon szajblingra pont az ellenkezője igaz. A halak és a használható legyek mérete valamint a víz tágassága okán én az alábbiakat ajánlanám.

Két legyezőbotot ajánlanák, és mindjárt kiderül, hogy miért.

8’6 - 9’00” #5 osztály. (Ez az erősebb ötösből, vagy inkább 6-os legyen. Középgyors-vagy gyors akcióval, mivel szükség van 20-25 méteres dobásokra.)

9’00”-9’6” #7-8 osztály (Akcióban, mint az előző. Ezzel streamereket dobálhatunk és adott esetben tartalék botként funkcionálhat, ha a másik megsérül.)

1 db pergető bot. Parti használatra 2.1-2.4méter 5-25 vagy 30 gramm dobósúly tartományra. Kis és közepes 5-12 grammos csalik hajigálására. (Ez gyakorlatilag fakultatív, de szükséges lehet)

A botokat egy rendkívül erős és mégis könnyű tokba kell szállítani, amik nem húzzák a hátunkat feleslegesen, de a repülőn történő csomagkezelést kibírják. Erről a technikai részben foglakozunk.

Orsók: 2 darab legyes, és ha pergetünk is, akkor egy pergető orsóra.

Zsinór kérdésében én DT párti vagyok csak Streamerhez használok WF-et, de ezt mindenki eldönti maga. Azért legyen tartalék, mert hát ha..

Kész műlegyekre bedobozolva. Ne essünk túlzásba, de ne is becsüljük alá a szükségletet. A szükséges legyek listáját megtalálja a https://www.graylingland.com/133  -n. Minden fajtából 2 méretben 10-12 db javasolt, de még így is lehet, hogy pótolni kell a helyszínen. Pergető csaliként a Nils Master Bete Lotto-ja a favorit, de ezen kívül sok más körforgóval támolygóval woblerrel és soft csalival lehet halat fogni. A rikító piros szín domináljon.

Egy minimalizált légykötő készletre, hogy a helyszínen tudja pótolni a kiesőket, vagy épp alkalmazkodni valami mással a helyi igényeknek megfelelően. Legutóbb is szükség volt rá.

 

Merítő hálóra: Valami kicsi és könnyű fazonra. A pér, csuka, maréna kézzel történő kiemelésénél nincs probléma, viszont a pisztrángnál már elkelhet és akkor a szajblingot nem is említettem. Ez utóbbi veszettül ficánkol és sokkal síkosabb, mint amit eddig életembe valaha fogtam. Sok szajblingom a kiemelésnél oldott kereket, mert kézzel nem tudtam rendesen megfogni.

 

Előkék:  Az ottani halak mivel ritkán, vagy egyáltalán nem látnak horgászt, nem előkeérzékenyek. A leggyakrabban 0.18mm-es van használatban még szárazlegyekhez is. Tükör vízen 0.16-ra lehet finomítani. Ennél vékonyabbat használni esztelenség a halak átlagos mérete miatt, de ez nem jelenti azt, hogy ne legyen nálunk még egy számmal kisebb, mert hát ki tudja. Streamerekhez 0.20-0.22. Csukára 0.30+ezüstös drót. Mindegyik méretből egy bontatlan tekercs bőven elég.

 

Az élmények rögzítésére fényképezőgép, kamera. tartalék elemek, napelemes akkumulátor töltő, vagy tápegység.

 
 

A felsorolást nem szükséges folytatni, kimerítettünk minden lehetőséget. Ha összeszámoljuk vagy összeállítva lemérjük, mi is került a málhába, már 20 kiló körül járhatunk.

 

Packraft boat: Amennyiben úgy döntünk, hogy a túra egy részét, vagy talán egészét egy vad folyón való evezéssel kívánjuk letudni, úgy szükség lesz egy ilyen csónak beszerzésére. Bár egy ilyen alkalmatosság 4 kg -al megnöveli a málhánk súlyát és bizony a térfogat egy részét is, de nagy előnye, hogy megkönnyíti az utazásunk. A vizen haladva a zsák nem a mi vállunk húzza és a helyváltoztatásra fordított energiát sem nekünk kell szolgáltatni, mive azt elvégzi a folyó sodra. Csupán csak az irányba tartás és manőverezés feladata hárul ránk. A tavakon persze lapátolni kell, de ez is jóval könnyebb feladat mint cipekedni. Ha már megemlítettem a csónakot, fel kell hogy hívjam mindenki figyelmét annak veszélyeire. Nem árt a manőverezés gyakorlása, sodró vizen, rapidokon. Soha ne vállaljuk túl magunk, legyünk előre látóak. Szó szerint. És mindig, kihangsúlyozom mindig használjunk mentő mellényt!

 

Veszélyes vizeken egy Packraft boat -al.

 

Ami nem kell és felesleges plusz terhet jelent!: Kezdeném a kulaccsal. Plusz teher. A repülőről történő leszállást követően az élelem készleteink feltöltése során mindenki vásárol magának egy 1l-es ásványvizet PET palackban. Ez lesz a kulacs. Tömege elenyésző, csak vigyázni kell rá. Poncsó sem kell. Teljesen feleslegesnek bizonyult és a térérzékelést sem segíti elő haladás közben, mivel nem látod tőle hova lépsz. Helyette inkább egy 2x3 méteres takaróponyvát hozz. Az tömegben fele annyi és több hasznát veszed. (Előtér a sátornak, esetleg takarás rá stb.) Kispárna. Helyette a kompressziós zsák lesz kitömve ruhával. Mosogatószer. Nem környezetet szennyezni megyünk, a mosogatást a folyóparton tépett homokos mohával végezzük el. Makulátlanul tisztává varázsol mindent. Zseblámpa szintén nem kell, mivel 24 órán át világos van.

 

Ami fontos és felhívnám rá a figyelmet. A bepakolás folyamatára. Ez nem csak erre a túrára vonatkozik. Készitsük el egy A4-es lapra a felszerelés listánkat. Ez alapján egy félreeső helyen kipakolva helyezzük el a tartalmát. Ekkor a lapon minden tétel mellé, ha az kirakásra került egy pipa lesz. Ha mind mellet ott a pipa, gondolkodjunk, nem -e esetleg lemaradhatott a listáról. Ha nem akkor ezt követően kezdjük el a bepakolást. Ami a zsákba került az a papíron kipipálásra kerül ismét. Így nem maradhat itthon semmi. A bepakolást az útlevéllel/személyi igazolvánnyal, beszálló kártyával és a szükséges engedélyekkel, bankkártyával, készpénzzel kezd! A holmit úgy helyezzük el a málhába és kézipoggyászba, hogy azok a reptéri ellenőrzés során is megfeleljenek és méret ill. súlyhatáron belül maradjanak.

 

 

Néhány okos gondolat más tollából bakancs és hálózsák témában: https://www.paraferee.hu/blog/showblog/204

Janess

 

 

 

Technikai felkészülés

 

Erőnléti felkészülés

 

Élelmezés kérdései